Veštica iz Blera

"Projekat veštica iz Blera" je američki niskobudžetni horor film. Iako najavljivan kao istinita priča, ovaj film je ništa dugo do izmišljena priča studenata režije iz savezne države Merilend.

Radnja je smeštena u šumi nadomak grada Brukitsvil gde tri mlada studenta režije Heder Donahu, Džošua Leonard i Majkl Vilijams pokušavaju da zabeleže dokumentarac o veštici iz Blera, što je zapravo legenda o duhu Eli Kedvard; ženi koja je 1785. godine spaljena na lomači baš u gradu Brukitsvil (ranije Bler).

Svi oni nestaju pod nerazjašnjenim okolnostima i njihova tela i video zapisi ostaju u šumi gde ih niko ne nalazi. Sve do jednog dana, kada su šumski rendžeri pronašli njihovu video i audio opremu.

Scenario za vešticu iz Blera napisan je još 1993. godine na skripti koja je sadržala samo 35 stranica. Snimanju se pristupilo tek 1997. godine i trajalo je svega osam dana. Zabeleženo je 19 sati videa koji je montažom "spakovan" na 90 minuta trajanja.

Ekipa je bila toliko amaterska da je Heder morala ići na obuku kako da "upravlja" kamerom, što se u filmu i vidi jer su joj se ruke konstantno tresle. Obzirom da je budžet bio negde oko 25.000 dolara, ekipa nije mogla da priušti sebi luksuz na snimanju, pa se tako dešavalo da su oskudavali i sa hranom što se na platnu pokazalo pozitivnim jer glumci tvrde da su u noćnim satima izgledali još uverljivije tj. uplašenije, mršavije i bleđe.
Oni su takođe iskoristili zakon da ukoliko nisu zadovoljni mogu da vrate ono što su kupili, pa su na taj način uzimali i vraćali potrebne kamere, mikrofone i ostalu opremu.

Film se u bioskopima pojavio 1999. godine sa pozirivnim kritikama publike i stručnjaka. Prikazivajući se širom sveta, "Projekat veštica iz Blera" zaradio je preko 248 miliona dolara. Čak su i glumci koji nisu verovali da će film ostvariti ogroman uspeh, potpisali simbolične ugovore koji su im garantovali mizeran profit.

Na kraju, "Projekat veštica iz Blera" ušao je u Ginisovu knjigu rekorda kao film koji je uz minimum ulaganja ostvario maksimalan dobitak. Na svaki uložen dolar, vratilo im se nešto više od 10.000 dolara dobiti.

0 komentara:

Objavi komentar

Najnoviji postovi