Kako se otvara padobran?

Padobran na leđima padobranca smešten je u poseban platneni omot i lepo savijen i složen na tačno određen način. Kad treba da ga otvori, padobranac povuče ručicu za otvaranje i tada se padobran raširi. Vazduh ispuni kupolu padobrana i padobranac se polako spušta.

Postoje dva načina otvaranja padobrana: običan i automatski. Običan je dvojak: ili sam padobranac povlači ručicu za otvaranje onda kad zaželi ili se padobran otvara pri iskakanju iz aviona. Tada je remen za otvaranje okačen o čelično uže u avionu, pa čim padobranac iskoči, remen se zategne i otvori padobran, a istoga časa se otkači. Već nekoliko metara dalje padobran je otvoren.

Automatsko otvaranje padobrana obavlja se pomoću instrumenata koji sami otvaraju padobran posle određenog vremena padanja.

Površina otvorenog padobrana iznosi oko 60 kvadratnih metara. Tako velika površina padobranske kupole (kalote) pruža veliki otpor vazduhu i usporava pad. Težina od 100 kg u slobodnom padanju kreće se brzinom od 31 metar u sekundi, a sa padobranom svega četiri metra u sekundi.

0 komentara:

Objavi komentar

Najnoviji postovi