Dete i lešinar

Kontraverznu fotografiju zabeležio je južnoafrički fotoreporter Kevin Karter 1993. godine u južnom Sudanu, nadomak sela Ayod.


Fotografija je iste godine prodata novinama "New York Times"-u u čijem tekstu Karter objašnjava da su dete ostavili roditelji koji su požurili da uzmu hranu jer su videli da se avion Ujedinjenih nacija koji dovozi namirnice spustio nedaleko od njih.


 Po strogoj naredbi Svetske zdravstvene organizacije, Karter nije smeo da pomogne devojčici jer nije bio dozvoljen bilo kakav fizički kontakt sa ljudima iz tog područja zbog rizika da se prenesu zaraze kojima su izgledneli ljudi južnog Sudana bili zaraženi. S toga je fotoreporter mogao samo da otera lešinara koji je u njegovom prisustvu proveo 20 minuta čekajući da se žrtva sasvim preda.

Ova vest naišla je na velike kritike javnosti koja je odbila da prihvati da je zaraza bila razlog da se ne pomogne detetu u ovakvoj situaciji.

Zbog ove fotografije Kevin Karter je aprila 1994. godine dobio Pulicerovu nagradu. Samo tri meseca kasnije, zbog depresije i frustracija koje su nastale kao proizvod onoga što je video na terenu,  počinio je samoubistvo.
0 komentara:

Objavi komentar

Najnoviji postovi