Zašto se dobija morska bolest?Morska bolest je jedan od vidova bolesti kretanja pri kom čoveka spopadne mučnina. Vozeći se kopnom u automobilu, autobusu ili vozu, avionu ili brodu, naše telo reaguje tako što pokazuje simptome povraćanja, prostorne dezorijentacije, migrene ili promene krvnog pritiska.

U našem uhu nalazi se jedan majušni organ koji omogućava da održavamo ravnotežu tj. da stojimo uspravno. Na brodu koji se duže vreme ljulja na talasima, taj organ se zamori. Tada čovek oseti vrtoglavicu i muku, što znači da je dobio morsku bolest.


 Zapamćeno je da neki gluvonemi ljudi i sasvim mala deca ne obolevaju od morske bolesti, pa je zatim utvrđeno da uzroci morske bolesti nisu baš jednostavni. Na oboljenje ne utiče samo nadraživanje našeg centra za ravnotežu, već i nelagodnost u stomaku zbog ljuljanja i uzbuđenja koje nas obuzima što se nalazimo u buri.

Morska bolest je veoma neprijatna ako duže traje. Čovek ne može ni da jede ni da spava. Srećom, u poslednjih nekoliko decenija postoje pilule koje mogu da ublaže ili sasvim neutrališu neželjene simptome.

0 komentara:

Objavi komentar

Najnoviji postovi