Odakle potiču imena poznatih automobilskih marki?


Svakodnevno ih gledamo na ulici, znamo za njihova imena od malena, ali se nikada zapravo nismo zapitali - zašto se fabrike automobila nazivaju baš tako?

ALFA ROMEO - Prvobitni naziv ove fabrike je bio Alfa, kao akronim od "Anonima Lombarda Fabbrica Automobili". 1915. godine kompaniju je kupio italijanski industrijalac Nicola Romeo i starom nazivu je dodao svoje prezime.
AUDI - Audi je započeo kao mala radionica koja se bavila proizvodnjom automobila. 1932. godine Audi se udružuje sa još tri male radionice u zajedničku kompaniju koja dobija ime "Auto Union AG". Tada je nastao i poznati audijev znak sa četiri prstena koji predstavljaju četiri kompanije. Ime Audi se gubi sve do 1969. godine kada dolazi do udruživanja sa kompanijom "NSU Motor Werke AG". Današnje ime kompanija dobija tek 1985. godine skraćivanjem imena "Audi NSU Auto Union AG" u samo "Audi AG".

BMW - Nemci Gustav Otto i Karl Rapp osnovali su 1916. godine kompaniju pod nazivom "Bayerische Flugzeug Werke" koja se bavila proizvodnjom motora za avione. Nakon prvog svetskog rata, promenili su proizvodni program i počeli su da proizvode automobile. Stari naziv, koji je značio "Bavarska fabrika aviona" više nije odgovarao, tako da su ga promenili u "Bayerische Motoren Werke" ili "Bavatska fabrika motora" -skraćeno BMW.

OPEL - 1898. godine petorica braće Opel su započeli proizvodnju šivaćih mašina i bicikala u fabrici Adama Opela, jednog od braće po kome se i nazivala kompanija. Nedugo zatim počinju sa proizvodnjom automobila i u periodu između dva svetska rata "Opel" je najveći evropski proizvođač automobila.

PEUGEOT - Najstarija francuska fabrika automobila ime duguje svom osnivaču koji se zvao Armand Peugeot (1849 - 1915). On je 1895. godine osnovao kompaniju "La Societe des automobiles Peugeot" ili "Automobilsku kompaniju Pežo".

CITROEN - Prvo ime Citroena je bilo "Le Quay de Javel's" ali je ubrzo promenila ime u Citroen prema svom osnivaču Andre Sitroenu.

RENAULT - Kao i sve francuske fabrike automobila i Renault duguje ime svojim osnivačima. Braća Louis, Marcel i Fernand Renault osnovali 1899. godine "La Compagnie Renault Freres". Kompanije je odlično poslovala sve do kraja drugog svetskog rata kada je nacionalizovana zbog saradnje njenih vlasnika sa Nemcima za vreme rata. Ime kompanije je promenjeno, ali je ipak zadržalo ime tvoraca: "La Regie nationale des usines Renault".

FIAT - Ipak, nisu svi osnivači nazivali kompanije po sebi. Fiat je osnovan 1899. godine od strane Đovanija Anjelija. Naziv kompanije je zapravo veoma jednostavna skraćenica "Fabrica Italiana Automobili Torino" ili "Italijanska fabrika automobila u Torinu". Iako kompaniju nije nazvao po sebi, Đovani se pobrinuo da kompanija i dan danas ostane u vlasništvu njegove porodice.

VOLVO - Šveđani Asar Gabrielson i Gustav Larson su želeli da odstupe od stereotipa davanja imena kompanijama po sopstvenom imenu i velikom švedskom proizvođaču automobila su dali latinsko ime "volvo" što znači "(ja) vozim".

VOLKSWAGEN - Ime čuvenog nemačkog proizvođača dolazi iz ideje da se stvori automobil pristupačan prosečnom stanovniku Nemačke i kompanija se i dan danas drži takvog stava. Naime, Volkswagen na nemačkom znači "narodni automobil".

MERCEDES - Kompaniju Mercedes je osnovao austrougarski konzul Emil Jellineka, koji je odlučio da svoju kompaniju nazove imenom svoje ćerke Mercedes.HONDA - I Japanci su se držali evropskog modela u nazivanju kompanija. Naime, Hondu je 1948. godine osnovao Soichiro Hondi (1906 - 1991). U početku je kompanija proizvodila samo motore, da bi od 1964. proizvodila i automobile.

TOYOTA - Još jedna u nizu fabrika koje nose ime po svom osnivaču. Kompaniju je osnovao Sakichi Toyoda, 1926. godine, a prvi automobil je proizveden 1935. godine.

PORSCHE - San doktora Ferdinanda Poršea je bila da napravi automobil po prihvatljivoj ceni i u tome je zatražio pomoć nemačkog kancelara Adolfa Hitlera. U svojoj zamisli je uspeo 1934. godine kada je počela sa radom fabrika u Wolfsburgu.

Nazivi kompajija na Balkanu:U našim krajevima su fabrike koje su se bavile proizvodnjom kamiona, traktora, automobila, motora uglavnom nazivane skraćenicama i akronimima, za razliku od evropskih kompanija koje su uglavnom nazivane po svojim osnivačima. Tako je čuveni TOMOS zapravo "Tovarna motornih koles Sežana" ili na srpskom "Fabrika motocikala Sežana". FAP je "Fabrika automobila Priboj", TAM "Tvornica Automobila Maribor", IMT "Industrija mašina i traktora" i IMR "Industrija Motora Rakovica". Čuveni "Golf kec" je izlazio iz "Tvornice automobila Sarajevo" ili TAS

Autor: Maksim Kukić

0 komentara:

Objavi komentar

Najnoviji postovi