Tužna sudbina broda koji je započeo Prvi svetski rat

Rečni vojni brod Bodrog, austrijski brod koji je ispalio prve hice u Velikom ratu, bio je svedok svih evropskih konflika u XX veku, pod zastavama četiri različite države, do nedavno se koristo kao barža za šljunak.

"Bodrog" za vreme Prvog svetskog rata


Bodrog, teško nauražani vojni brod, prvi put je zaplovio 1904. godine i bio je opremljen najsavremenijom opremom i naoružanjem tog vremena. Nešto malo pre ponoći 28. jula 1914. godine, zasuo je granatama srpsku prestonicu i na taj način je započeo Prvi svetski rat.

Prve dve godine rata, Bodrog je proveo patrolirajući Dunavom i Savom, a pred kraj rata je poslat na ušće Dunava, da bi služio kao pordška austjijskim trupama koje su se povlačile. Ovaj brod je poslednji krenuo u povlačenje prema Rumuniji i jedini je koji nije stigao na odredište. U magli se nasukao na peščani sprud i srpska vojska ga je konfiskovala kao ratni plen.

1921. godine Bodrog je preimenovan u Sava i postao je deo novoformirane mornarice Kraljevine SHS i kasnije Kraljevine Jugoslavije. Za vreme Drugog svetskog rata je potopljen dva puta i kasnije je izvučen, obnovljen i ponovo pušten u upotrebu,
ovog puta u mornarici JNA od 1952. do 1962. godine.
"Bodrog" danas

Kada je poslat u penziju, Bodrog je služio kao barža za šljunak sve do nedavno, kada je stavljen pod ograničenu zaštitu države kao kulturno-istorijsko blago, sa namerom da se od njega napravi ploveći muzej. Danas ne služi ničemu i još uvek se čeka novac za njegovu restauraciju.

Autor: Maksim Kukić

0 komentara:

Objavi komentar

Najnoviji postovi