Dnevna doza zanimljivosti (46.deo)


1. Kinez Čao Lu je 2004. godine ušao u Ginisovu knjigu rekorda kao čovek koji zna napamet najviše decimala broja Pi. On se za ovaj poduhvat spremao četiri godine, a izdeklamovao je 67.890 brojeva.

Arnold Švarceneger i Alisa Milano na 28 godina razmaka.


2. Pivo je bilo nelegalno na Islandu od 1935-1989 godine, dok su sva jača pića ostala legalna.

3. U Velikoj Britaniji crnci u proseku koriste manje drogu nego belci, ali bez obzira na to, čak 6 puta su češće zaustavljani i pretresani od strane policije.

4. Ukoliko želite da se popnete na Mont Everest, potrebno vam je oko 50.000€. Ukoliko želite i da imate konstantan pristup Internetu to će vas koštati dodatnih 20.000€.

5. Kontinenti se pomeraju brzinom rasta noktiju, oko 10 cm godišnje.

Okupljanje na svetski dan pušenja marihuane na trgu u Torontu, Kanada.
6. Stadion fudbalskog kluba "Šalke" ima sistem cevi za pivo koji je dugačak 5 km. Na dan utakmice, kroz "pivovod" proteče oko 52.000 litara piva.

7. Prema istraživanju jednog studenta, ako u gradskim autobusima upitate putnika koji sedi sa "Izvinite, da li mi možete ustupiti vaše mesto?", troje od pet ljudi prepusti svoje sedište.

8. Fetusi peščane ajkule ubijaju i jedu jedni druge unutar majčine utrobe. Samo jedan, najjači na kraju bude rođen, dužine jednog metra i sa statusom već iskusnog ubice.

Najmanji zatvor na svetu. Izgrađen je 1856. godine i nalazi se na ostrvu Sark, između Engleske i Francuske. Može da primi čak dva zatvorenika u isto vreme.
9. Nalepnice na voću (na bananama, pomorandžama..) su potpuno bezbedne za jelo. Čak je i lepak kojim su zalepljene jestiv.

10. Istraživanja pokazuju da je sreda najbolji dan za odlazak na prvi ljubavni sastanak.

11. Neki muškarci su alergični na sopstvenu spermu i nakon ejakulacije dobiju simptome gripa koji traju i do nedelju dana.

12. Širom sveta postoje "ljudske biblioteke". Mesta u kojima umesto knjiga možete iznajmiti ljude koji će vam pričati svoje priče.
Ovako je Central park u Njujorku izgledao 1930. godine.

13. Dečaci mogu da imaju erekciju još dok su u materici.

14. Votku su izmislili Poljaci, ne Rusi.

15. Na Zemlju svakog dana padne 10 tona svemirske prasine.

16. Termoelektrane koje rade na ugalj emituju 100 puta više radioaktivnog zračenja u vazduh nego nuklearne elektrane, a proizvode istu količinu električne energije.

17. Čovek iz Njujorka je poginuo tokom organizovanog protesta protiv zakona o obaveznom nošenju kaciga, tako što je pao s motora. Medicinski stručnjaci kažu da bi skoro sigurno preživeo da je nosio kacigu.
Turisti se fotografišu kod Krivog tornja u Pizi...

18. Jedini Hitlerov muški naslednik, njegov nećak Vilijam Patrik Hitler, pobegao je u SAD, pridružio se mornarici i borio se protiv Nemaca u Drugom svetskom ratu.

19. Glavna radnja u video igrici "Ghost Recon" koja je izašla 2001. godine je izmišljena invazija Rusije na Gruziju 2008. godine. U stvarnosti, Rusija je 2008. godine stvarno izvršila invaziju na Gruziju.

20. Na dan zaljubljenih ove godine u Kini, grupa samaca je sabotirala prikazivanje ljubavnog filma u bioskopu, tako što su kupili svaku parnu ulaznicu sa željom da onemoguće parove da sede zajedno.

21. "Algordanza" je švajcarska kompanija koja nakon kremacije pretvara pepeo u dijamant.

22. Pseudonaučni časopis "Continuum" je izlazio od 1992. do 2001. godine i bavio se negiranjem postojanja HIV virusa i side. Časopis je prestao sa radom pošto su svi urednici umrli od side.
Biblioteka u Pragu.

23. Američki FBI je 2005. godine infiltrirao špijuna, koji se predstavljao kao radikalni islamista, u jednu džamiju u Kaliforniji. Posle nekog vremena vernici su ga prijavili policiji kao "potencijalno opasnog ekstremistu" i zatražili njegovo hapšenje.

24. U Londonu postoji nekoliko ulica koje imaju čudna imena. Izdvajamo: Ha Ha Road, Hooker’s Road, Quaggy Walk, Cyclops Mews...

25. U filmu "101 Dalmatinac", na psima ima ukupno 6.469.952 crnih tufni.
Autor: Vuk Đurica

0 komentara:

Objavi komentar

Najnoviji postovi