Heroji postoje!

Šavaraš Karpetjan rođen je 1953. godine u gradu Kirovakan u Jermeniji. Kada je imao 11 godina sa porodicom se preselio u Jerevan gde je počeo da trenira "finswimming" (podvodni sport koji sadrži više disciplina).

17 puta osvajao je titulu svetskog šampiona, 13 puta je bio evropski prvak, a sedam puta šampion SSSR-a.

Kada je sa bratom Kamom 16. septembra 1976. godine trenirao i prevalio za njega standardnih 20 km na jezeru Jerevan, čuo je stravičan zvuk. Ubrzo je shvatio da je zvuk proizveo autobus koji se survao niz provaliju duboku 25 m direktno u jezero. Potonuvši, vozilo se nalazilo na dubini od 10 m i u njemu su se nalazila 92 putnika. Karpetjan je uspeo da spase čak 20-oro ljudi. Tačnije, izvukao ih je mnogo više, ali mnogi od njih nisu preživeli.

Zbog rasekotina koje imao po telu prouzrokovanim krhotinama stakla i izuzetno hladne vode, Šavaraš je dobio sepsu i bio u komi 45 dana. Iako je za ovaj hrabri čin dobio odlikovanja, nikada više nije mogao da se bavi svojim omiljenim sportom jer su posledice sepse bile veoma ozbiljne po njegovo zdravlje.

Ipak, to nije kraj njegovim dogodovštinama. Nepunu deceniju kasnije, 19. februara 1985. godine, Karpetjan je prolazio pored zgrade koju je zahvatio požar. Ne razmišljajući ni momenta, uleteo je u vatrenu stihiju, spasao više ljudi i tom prilikom zadobio opekotine opasne po život zbog čega je duže vreme proveo u bolnici.

1986. godine Nikolaj Černjik otkrio je asteroid i nazvao ga po njemu "3027 Shavarash", a ove godine mu je pripala čast da na jednoj etapi nosi olimpijsku baklju namenjenu nedavno otvorenim ZOI u Sočiju.Najnoviji postovi