Zašto je hrana ukusnija kada nam je neko drugi spremi?

Prema istraživanju sprovedenom u Vankuveru, hrana je ukusnija kada je neko drugi spremi iz razloga što kada sami sebi spremamo hranu, naviknemo se na njene mirise, a miris je jako bitan faktor i kada je ukus u pitanju.

Tako da kada sami sebi spremamo hranu, to je kao da je jedemo, a da ne osećamo njene mirise. Dok kada nam neko drugi sprema jelo, mi smo uglavnom u drugoj prostoriji gde većina mirisa uglavnom ne dolazi do nas.

Kada nam se servira gotovo jelo, mi osetimo i miris i ukus u isto vreme i to je razlog što nam se ta hrana čini ukusnijom. Sigurno ste nekad probali da napravite jelo koje ste predhodno jeli u nekoj pekari, restoranu... i ako napravite sve isto, uvek vam se njihovo činilo bolje. To je upravo iz gore navedenih razloga.

Takođe, svako od nas je čuo kad baka ili mama kažu kako je pasulj bolji sutradan. Neki od nas su se čudili zašto to govore kada je sve isto. Njima nije, iz razloga što na dan kada ga skuvaju i naviknu se na mirise, nije im toliko ukusno kao sutradan, kada odjednom osete i miris i ukus.

Zato ako želite ukusnija jela i lepši život, nađite nekoga ko je voljan da jedno drugome spremate jelo. Prijatno!

Autor | V. Đurica

Najnoviji postovi