Sedam godina nesreće

Svi vrlo dobro znaju staru izreku da razbijeno ogledalo donosi sedam godina nesreće. Da li je u pitanju sujeverje ili nešto drugo, zavisi od stava onoga ko ga je razbio.


Iako se mogu naći razne tvrdnje kao što su: da je ogledalo povezano sa čovekovom dušom i da je duši potrebno sedam godina da bi se očistila od greha, pa sve do horopskopskih znakova i zvezdanim silama koja ih povezuje sa ogledalim,  prava istina je mnogo logičnija i prihvatljivija.

Pre nekoliko stotina godina, ogledalo je predstavljalo pravu retkost i bilo je potrebno pravo bogatstvo da bi se ono nabavilo. Na svetu je bilo poznato svega nekoliko desetina pravih majstorskih radionica koje su ga pravile, a venecijanski izrađivači su dugo godina bili na visokom glasu.

Ogledala ranije nisu u tolikoj meri bila okačena po zidovima, već su kućne pomoćnice "rukovale" njima i premeštale ih iz prostorije u prostoriju i pod raznim uglovima, kako bi udovoljili položaju svojih nadređenih. Najčešće su baš kućne pomoćnice (služavke) bile te kojima je ogledalo ispadalo iz ruku i lomilo se po podu.

Dakle, zbog izuzetno velike svote novca koje one nisu mogle da izdvoje za nova ogledala, njihovi gospodari su im sedam godina odbijali od plate, kako bi na kraju naplatili načinjenu štetu.

Najnoviji postovi