Najkomičniji maraton u istoriji

Na čuvenom maratonu 1904. godine u Sent Luisu, učestvovala su 32 takmičara iz samo 4 nacije. Trka je trebala da počne ujutro, kada su temperature još podnošljive, ali je organizacija bila loša i trka je počela popodne, a temperatura je bila 32 stepena. Trka je počinjala na stadionu i završavala se na istom, a ostali deo puta je uglavnom bio zemljani put koji je vodio kroz okolna sela. Jedini izvor vode je bio bunar na 20-tom kilometru.

Tomasa Hiksa, pobednika trke, unose kroz cilj.
Prvi koji je završio trku, Amerikanac Fred Lorc, zapravo je odustao od trčanja na 15-tom kilometru i stopirao ne bi li se vratio nazad do stadiona. Automobil se pokvario pre cilja, a Lorc je izašao i protrčao kroz cilj kao da se ništa nije desilo. Fotografisao se sa Alis Ruzvelt, predsednikovom ćerkom i taman kada je trebalo da bude nagrađen sa zlatnom medaljom, otkrivena je njegova "mala tajna".

Britanac Tomas Hiks je na kraju završio kao pobednik maratona, mada ni njegova priča kako je stigao do cilja nije baš bila "šetnja kroz park". Negde na 15-tom kilometru Tomas je ostao bez snage i njegovi treneri su mu ubrizgali otrov za pacove, koji je trebao da mu pomogne da istrči trku do kraja, ali pre nego što je prošao kroz cilj njemu su noge potpuno otkazale i bukvalno su ga njegovi treneri uneli preko finiša.

Poštar kubanskog porekla, Feliks Karbahal se takođe priključio maratonu, dolazeći u zadnjim sekundama da se prijavi. Trčao je u poštarovoj odeći, a pošto pre toga nije ništa jeo nekoliko dana, zastao je kod tezge gde su se delile jabuke atletičarima, ne bi li pojeo nešto za džabe. Jabuke su zapravo bile trule i Feliks je dobio ozbiljno trovanje stomaka posle, ali je trku ipak završio na četvrtom mestu.

Na ovom maratonu takođe su učestvovala i prva dva crnca na olimpijskim igrama, dva člana plemena Tsvana. Len Tau je završio deveti, dok je Jamasani završio dvanaesti. Iako su obojica bila jedni od favorita za prvo mesto, na putu kroz jedno selo su im se isprečili agresivni psi, dresirani da jure crnce i oterali su ih van staze, zbog čega su i izgubili šansu za boljim plasmanom.

IZVOR

Autor | V. Đurica

Najnoviji postovi