Univerzitet u njegovo ime

Posle smrti jednog studenta Harvarda 1884. godine, u posetu predsedniku Univerziteta, Čarslu Eliotu, stiglu su roditelji preminulog momka. Kao što red dolikuje, potištenom bračnom paru, Eliot je izjavio izraze najdubljeg saučešća. U razgovoru, roditelji prerano preminulog studenta izrazili su želju da osnuju fond u njegovo ime.
Predsednik Čarls u prvi mah je pretpostavio kako se radi o nekoj vrsti stipendije za najmarljivijeg studenta, ali roditelji nisu mislili u tom pravcu. Oni su planirali da se napravi zgrada koja će biti podignuta u pomen njihovog sina.
Gospodin Eliot ih je učtivo odbio, obrazlažući da je to izuzetno velika i skupa investicija koju nije u stanju da realizuje. Iako predsedniku Harvarda nije bilo ni najmanje ugodno, roditelji su podgnute glave napustili njegovu kancelariju.

Ali, nelagnodnost je kratko trajala jer je već nakon par dana na račun Univerziteta Harvard stigao ček na 26 miliona dolara u znak sećanja na Lilenda Stenforda Mlađeg. Tako je osnovan slavni Univerzitet Stenford.2 komentara:

  1. Koji crni milioni dolara 1884.?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Prevedeno je radi lakseg razumevanja... :)

      Izbriši

Najnoviji postovi