Društvene klase u feudalnom Japanu

Između 12. i 19. veka, u feudalnom Japanu društvene klase su se razlikovale nego u feudalnoj Evropi.

Za razliku od Evrope, u kojoj su seljaci (kmetovi) bili na najniža klasa, u Japanu na dnu društva su se nalazili trgovci, iz razloga što za razliku od seljaka i raznih zanatlija oni ništa nisu proizvodili.

Na vrhu društva su se nalazili samuraji. Iako su činili samo 10% populacije, samuraji i njihove vođe. Kada bi samuraj preminuo, ljudi koji su pripadali svim nižim klasama su morali da se poklone i pokažu poštovanje. Ukoliko se neko ne bi poklonio, drugi samuraji bi mu odmah odsekli glavu. Vođe samuraja (Daimyo) su odgovarale samo Šogunu!

Ispod samuraja na društvenoj lestvici nalazili su se farmeri ili seljaci. Zbog razloga što su proizvodili hranu koja je bila potrebna i samurajima i svima ostalima, oni su se nalazili u boljem položaju nego zanatlije i trgovci. Za vreme vladavine trećeg Tokugawa šoguna, Iemitsu-a, farmerima nije bilo dozvoljeno da jedu išta od onoga što proizvedu. Morali su sve da daju svom daimyo-u i onda da čekaju da dobiju nešto nazad kao vid milostinje.

Zanatlije su proizvodile razne vrste obuće, odeće, opreme za kuvanje itd. Čak i samurajske mačeve su oni proizvodili, ipak to im nije donosilo mnogo poštovanja u društvu feudalnog Japana.

Na dnu lestvice su bili trgovci i oni koji su putovali i oni koji su imali svoje radnje. Oni su smatrani parazitima koji su profitirali na osnovu rada seljaka i zanatlija. Ne samo da su oni živeli u posebnim delovima grada, takođe višim klasama je bilo zabranjeno da se mešaju sa njima sem pod uslovom da nešto trguju.

Ipak polako su neke familije uspevale da sve više i više zarađuju i samim tim su vremenom sve više poštovanja dobijali.

IZVOR

0 komentara:

Objavi komentar

Najnoviji postovi