U Norveškoj su lepši uslovi u zatvorima, nego u većini naših domaćinstava!

Korišćenje interneta u zatvorima je sve češća pojava. Zatvorenici mogu da komuniciraju sa ljudima van zatvora. Baš kao i telefonski razgovori koji su mnogo češća pojava, komuniciranje putem interneta je takođe nadgledano.

Sem u Norveškoj, i u Rumuniji, Australiji, Kanadi i SAD-u u sve više zatvora se uvodi ova praksa. Osim nadgledane komunikacije, zatvorenici imaju prava na pristup mnogim edukativnim sajtovima. Gotovo u svakom zatvoru gde je uveden internet primećeno je smanjenje nasilja i nezgoda, što na kraju i celoj ovoj priči daje neki smisao.

Halden Fengel zatvor u Norveškoj se nalazi u šumi. U tom zatvoru postoji studio za snimanje pesama, traka za trčanje, kućice namenjene samo za ljude koji dođu da posete zatvorenike da imaju gde i prespavati... Za razliku od mnogih američkih zatvora, u vazduhu se ne oseti smrad od urina i znoja. Čak naprotiv, iz kuhinje u kojoj zatvorenici su učeni da kuvaju, uvek se osete prijatni mirisi hrane. Izgradnja ovog zatvora trajala je 10 godina, a koštao je oko 252 miliona dolara. U Halden Fengelu ljudi pokušavaju da zatvorenicima pruže sve sem slobode, i da na taj način pokušaju da kroz edukaciju i odmor nekako naprave bolje ljude od njih. Načelnik zatvora tvrdi da se u njegovom zatvoru takođe nalaze i dileri, ubice i silovatelji. Prema statistici u Norveškoj, samo 20% zatvorenika se ponovo vrati u zatvor nakon puštanja, dok je u SAD ta cifra oko 50-60%.

IZVOR


Najnoviji postovi