Preživela pad aviona i osvojila Olimpijsko zlato!

Elizabet "Beti" Robinson, rođena 23. avgusta, 1911. godine, a preminula 1999. godine. Elizabet je bila američki atletičar i bila je prva žena koja je ikada osvojila zlatnu medalju na Olimpijadi u trci na 100m za žene.

Beti je prvu svoju trku na 100m imala sa 16 godina, i bila je druga, odmah posle devojke koja je do tad držala američki rekord. Već u sledećoj trci, izjednačila je taj rekord.

U Amsterdamu 1928.godine na svojim prvim olimpijskim igrama, Elizabet je završila prva i oborila svetski rekord. Zbog toga što žene nikada ranije nisu trčale na 100m na olimpijskim igrama, ona je prva žena u istoriji koja je osvojila zlatnu medalju.

1931. godine, Elizabet je učestvovala u avionskoj nesreći, i bila je povređena na više mesta. Čovek koji ju je pronašao u komi unutar olupine aviona je mislio da je mrtva, stavio je u prikolicu i odvezao do grobara, gde je njegova greška bila uočena, Beti je bila živa. Iz kome se probudila 7 meseci nakon nesreće, i čak 6 meseci joj je trebalo da izađe iz kolica, da bi nakon 2 godine konačno mogla normalno da šeta.

Iako nije mogla da klekne za normalan start za trku na 100m, Beti je bila deo olimpijskog tima SAD na letnjim olimpijskim igrama 1936. godine. Na kraju je ipak učestvovala u finalu, i osvojila svoju drugu zlatnu medalju na olimpijskim igrama.

IZVOR


Najnoviji postovi