Pingvini mogu da piju slanu vodu

Pingvini pripadaju familiji vodenih ptica koje ne mogu da lete i koje žive isključivo na južnoj hemisferi. Ukupno ima oko 20 vrsta pingvina. Pingvini su prilagođeni životu u vodi sa krilima koja su evoluirala u peraja. Pod vodom provode skoro polovinu svog života.

Pingvini mogu da piju slanu vodu zahvaljujući "očnoj žlezdi" koja filtrira so iz vode. "Očna žlezda" se može naći tek kod nekoliko vrsta morskih ptica, posebno pingvina. Očne žlezde rade slično kao i bubrezi, mada su mnogo efikasnije u uklanjanju soli i omogućavaju da pingvini prežive i u oblastima gde nema sveže vode. Žlezda ne pretvara direktno slanu vodu u svežu, proces je dosta komplikovaniji.

Život okružen samo slanom vodom bi bio fatalan za pingvine da nemaju ove žlezde i umrli bi u roku od nekoliko dana. Pingvini ne piju direktno slanu vodu, već je ona unesena dok se lovi plen. Rezultat toga, slana voda ulazi u njihov sistem i mora biti efikasno očišćena, i tu očna žlezda dolazi do izražaja. Žlezda se nalazu odma iznad očiju i okružuje kapilare u glavi.

Pingvini izbacuju so preko nosa, a često mogu da je izbace i kijanjem. U slučaju da nema slane vode, očna žlezda će ostati mirna i bez ikakve uloge i u slučaju da se pingvini nađu u oblastima gde je samo sveža voda, mirovanje ove žlezde neće uticati na njihovo zdravlje.


IZVOR 

0 komentara:

Objavi komentar

Najnoviji postovi