Betoven je skidao noge s klavira i sa vibracijama koje je osećao od poda komponovao muziku

Ludvig Van Betoven je nemački kompozitor i smatra se jednim od najvećih svih vremena.

Sa samo 28 godina, neposredno pre nego što je komponovao svoju prvu simfoniju, Betoven je počeo da gubi sluh. Isprobao je svaki tretman koji je našao da pokuša da reši ovaj problem. Ponekad je mogao da čuje normalno, a ponekad da čuje jako slabo. Poslednjih 10 godina njegovog života, nije mogao čuti apsolutno ništa i ogorčen i tužan žalio je za svojim gubitkom.


Ipak nastavio je da radi probe i da svira klavir sve do njegove 44-te godine. Prislanjajući svoje noge o noge klavira, osećajući vibracije koje su se osećale u podu i poznavajući svaki ton jako dobro iz vremena kad je mogao da čuje, Betoven je gotovo bukvalno mogao da čuje svoju muziku, i potpuno gluv je uspeo da stvori jedne od najvećih kompozicija svih vremena.

Što je Ludvig bio stariji postao je više zavisan od svoje muzike. Bio je toliko fokusiran na ono što stvara da ga uopšte nije zanimalo kako izgleda. Prosipao je kofu vode po glavi umesto da je opere. U njegovoj sobi bilo je 4 klavira bez nogu i gomila skripti sa notama koje niko nije smeo da dodirne. Tako je još bolje osećao svoju muziku, sedeći na podu pored klavira bez nogu. Često je svirao u donjem vešu, ili potpuno golišav, a kada bi mu prijatelji došli u goste, on bi ih potpuno ignorisao.


IZVOR

Najnoviji postovi